Vajinismus ve Tedavisi

Cinsel birleşme anı öncesi kadının istemsiz bir şekilde tekrar eden vajen girişindeki pelvik kasları kasarak ilişkiye engel olması ya da penetrasyon(birleşme) gerçekleşse bile kasılma sebebiyle ilişkiye devam edememe ya da ağrılı biçimde devam etme sorunudur. Vajinismus sorunu bazı kadınlarda sadece pelvik kas grubu kasılmaları ile seyrederken bazılarında ise bu kasılmalara ek olarak vücutta bacak, kalça, karın kaslarında kasılma, kalp atım hızında artış, kan basıncında yükselme, hızlı ve yüzeyel nefes alıp verme de eşlik edebilir.

Vajinismusun Nedenleri

  • Psikolojik faktörler,
  • Enfeksiyonel durumlar,
  • Genital bölgede yaşanan bir travma(ağrılı jinekolojik muayene, düşük doğum, kürtaj vb.)
  • Taciz, istismar
  • Eşler arası uyumsuzluk,
  • Menapoz sonrası yaşanan fizyolojik değişimler

Vajinismus nedenlerinde kişisel faktörler önemli olmakla birlikte bu problemin en belirleyici nedenleri arasında psikolojik faktörler yer almaktadır.

Vajinismus tedavi yöntemleri

Vajinismus cinsel bozukluklar içerisinde en kolay tedavi edilebilen bir durumdur. Tedavi prosedürü korku, kaygı ve travma gibi psikolojik durumlarla başetme, doğru bilgilendirmelerle yanlış biliş ve inançları değiştirme, bilişsel-davranışsal metotlarla istemsiz kasılmaları, pelvik kasları yönetebilme ve gevşemeyi öğrenme ile ilgilidir.

 

Pelvik Taban Kaslar ve Kegel Egzersizi;

Pelvik tabanda yerleşen mesane, rahim, bağırsakları destekleyen, üretra, vajen ve anüsü çevreleyen pelvik kasları çalıştırma egzersizidir. Pelvik kaslar, cinsel işlevlerde önemli rol oynadığından bu kasların nasıl kontrol edilebileceği öğrenilmelidir. Mesane kaslarını kasıp gevşetmek, vajina kaslarının da kasılıp gevşemesine neden olur. Bu egzersiz tuvalette idrar yaparken bir süre tutma, sonra tekrar bırakma ve sonra tekrar tutma şeklinde yapılır. Bu yolla vajina kaslarının farkındalığı ve kontrolü sağlanmış olur. Kegel egzersizi ileri yaşlarda idrar kaçırma, rahim, mesane sarkması gibi rahatsızlıkların tedavisinde, doğum sonrası pelvik yapıların eski haline gelmesi için ve vajinismus tedavi sürecinde kullanılmaktadır.

Kegel egzersizi idrar hissimiz yok iken günün herhangi bir saatinde oturarak, yatarak veya ayakta yapılabilir.

Derin gevşeme egzersizleri ve nefes egzersizleri;

Vajinismus tedavisinde soruna eşlik eden bir durum olarak bacak ve farklı beden bölgelerinde kasılmalar olduğunda ve çiftin artan stres durumunu rahatlatmak için gevşeme ve nefes egzersizleri öğretilir. Gevşeme ve nefes egzersizlerini sadece kadın yapabileceği gibi çiftin birlikte yapması durumu tedavi süreci üzerinde daha olumlu bir etki yapar. Bu egzersizler sayesinde çiftler vajinismus tedavisi çalışmalarına rahatlamış bir biçimde başlarlar.

Hasta kasları kullanmayı ve gevşemeyi öğrendikten sonra aşamalı gevşeme ve koitus egzersizlerine geçilir. Bu aşamada kişiler tolere edebildiği, çapları değişken dilatör veya kendi parmağını dokundurarak egzersize başlayabilir. Hiçbir zaman vajinismus tedavisinde hastanın zorlandığı yöntemde ısrar ederek devam etmemek gerekir. Kegel ve gevşeme yöntemlerini öğrenen hastada sonraki yöntem hastanın tolere edebildiği, kolay yapabildiği bir program hazırlamaktır. Vajinismus tedavi süreci kişisel durum ve farklılıklara bağlı biçimde değişmekle birlikte genelde bu durum 2-4 ay sürede ve 6-10 seansta tedavi edilir.

1